Łosoś z grilla
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla

3 dzwonka łososia norweskiego ( około 0,5 Kg )
1 cytryna
1 przyprawa do grilla
1 sos sojowy
1 woreczek ryżu

Dziś na kolację polecamy grillowanego łososia norweskiego, który po prostu rozpływa się w ustach. Zaczynamy oczywiście od przygotowania samego łososia. W naszym przypadku łosoś był świeży (bez wstępnego przygotowania) pokrojony w tzw. dzwonko (grubsze krążki). Z dzwonków pozbywamy się ości, skóry i innych mniej wartościowych części, następnie myjemy, suszymy i zalewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane plastry łososia przyprawiamy miejscami sosem sojowym, oraz sypaną przyprawą do grilla. Łosoś sam w sobie jest bardzo delikatny, więc grillowanie polecam przeprowadzać w folii aluminiowej. W naszym przypadku korzystaliśmy grilla z kuchenki mikrofalowej, więc nie mogliśmy skorzystać z aluminiowej folii. W tym przypadku sprawdza się papier śniadaniowy nasączony oliwą. Grillujemy od 10 do 20 minut. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *