Japońska kuchnia małżeńska – Sushi Nigiri

Opublikowany: Czerwiec 8th, 2009 | Autor: | Kategoria: Kulinaria |
Tagi: , , , ,
Brak komentarzy Brak komentarzy »
sushi nigri

sushi nigri

Dziś na kolację proponujemy Sushi – Nigiri, czyli potrawę prosto z Japonii (za zdjęciu nasz efekt końcowy).
Do przygotowania będą nam potrzebne :

– ryż do sushi
– ocet ryżowy
– filet z łososia
– wasabi
– sos sojowy

W naszych domowych warunkach wykorzystaliśmy wędzonego na zimno łososia i zwykły ryż. Oryginalnie ryż powinien być zwilżany octem ryżowym, ale z braku oryginalnych składników musimy zadowolić się zamiennikami 🙂

Przygotowanie:
Gotujemy ryż i kroimy fileta w cienkie plastry. Pod ręką powinniśmy mieć wasabi (o smaku chrzanu i zielonego koloru), ryż i fileta z łososia. Bierzemy garść ryżu do prawej dłoni i delikatnie formujemy kulkę. Na lewej dłoni kładziemy plaster łososia. Palcem prawej dłoni nabieramy wasabi i rozsmarowujemy na plastrze łososia.
Nakładamy na łososia porcję ryżu tak, aby powstało lekkie wgłębienie (dołek w dłoni). Palcem wskazującym spłaszczamy ryż i formujemy w dłoni sushi delikatnie ściskając porcję. Czynność nakładania i formowania ryżu powtarzamy 2-3 razy.

Jak jeść sushi ?
Sushi jemy pałeczkami, lub rękoma. Bierzemy porcję sushi, maczamy wierzchnią stroną (z plastrem łososia) w sosie sojowym i w całości wkładamy do ust.
Smacznego 😀

Jak przygotować sushi ? (video)


Skandynawska kuchnia małżeńska – Łosoś Grilowany z ryżem

Opublikowany: Luty 1st, 2009 | Autor: | Kategoria: Kulinaria |
Tagi: , , , ,
Brak komentarzy Brak komentarzy »
Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla


3 dzwonka łososia norweskiego ( około 0,5 Kg )
1 cytryna
1 przyprawa do grilla
1 sos sojowy
1 woreczek ryżu

Dziś na kolację polecamy grillowanego łososia norweskiego, który po prostu rozpływa się w ustach. Zaczynamy oczywiście od przygotowania samego łososia. W naszym przypadku łosoś był świeży (bez wstępnego przygotowania) pokrojony w tzw. dzwonko (grubsze krążki). Z dzwonków pozbywamy się ości, skóry i innych mniej wartościowych części, następnie myjemy, suszymy i zalewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane plastry łososia przyprawiamy miejscami sosem sojowym, oraz sypaną przyprawą do grilla. Łosoś sam w sobie jest bardzo delikatny, więc grillowanie polecam przeprowadzać w folii aluminiowej. W naszym przypadku korzystaliśmy grilla z kuchenki mikrofalowej, więc nie mogliśmy skorzystać z aluminiowej folii. W tym przypadku sprawdza się papier śniadaniowy nasączony oliwą. Grillujemy od 10 do 20 minut. Smacznego.


Polska Kuchnia Małżeńska – Pyzy z mięsem

Opublikowany: Grudzień 22nd, 2008 | Autor: | Kategoria: Kulinaria |
Tagi: , , , , , , , , , , ,
Brak komentarzy 2 komentarze »
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy są jednym z typowych męskich przysmaków. Przeznaczone są dla facetów, którzy nie byli wychowywani na lekkiej kuchni miejskiej, ale na prawdziwym żarciu dla twardzieli i właśnie na takim żarciu zostałem wychowany ja 🙂

Innym podobnym przysmakiem może być również obfity tłuszczyk z boczku, oraz prawdziwy chleb ze smalcem i skwarkami. Choć kobietom może wydać się to bardzo dziwne, powiem więcej … obrzydliwe, to trzeba spytać o to otwarcie … jak długo można żreć warzywka na patelni ?

Mężczyźni nie są wcale wybredni jeśli chodzi o pyzy. Wystarczą nawet takie mrożone. Smakują całkiem nieźle, jednak prawdziwi twardziele jedzą wyłącznie pyzy :
– z mięsem
– smażone na smalcu, lub dziczej krwi
– z podsmażaną cebulką, lub skwarkami

pozostałe wersje są wyłącznie dla krypto-wegetarian i przeważnie zawierają ser.

Cebulka dobra do wszystkiego

Cebula jest dodatkiem do niemal każdej małżeńskiej potrawy, za wyjątkiem napojów i deserów. Mam kilka sposobów jej dobrego podsmażania. Jednym z nich jest „miks vegety”, czyli sucho podsmażona cebulka ze szczyptą vegety lub kucharka. Podsmażamy naszą cebulkę do osiągnięcia równomiernej opalenizny. Jeśli mieszamy cebulkę z jakimiś przyprawami, najlepiej pasować będą do niej przyprawy „słone”, czyli stosowane do mięs, kurczaków i ryb.

Cebulkę możemy przyrządzać również „na mokro”, czyli lekko ją rumienimy, aż do osiągnięcia soczystej konsystencji. Przypomina to nic innego jak duszoną cebulę, wrzuconą na 2 minutki do oleju.

Szybko, smacznie i kalorycznie.
– A dupa rośnie – jak to mówią 🙂


Małżeńska Kuchnia Orientalna

Opublikowany: Grudzień 4th, 2008 | Autor: | Kategoria: Kulinaria |
Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,
Brak komentarzy Brak komentarzy »
Danie z Wok-a

Danie z Wok-a


Danie z Wok-a

Danie z Wok-a

Danie z Wok-a

Danie z Wok-a


Z dzisiejszych różności małżeńskiej czułości, przedstawiamy Wam dania z WOK-a, czyli tym razem : sałatka chińska po polsku. Mieszamy wszystkie dostępne na polskim rynku składniki wrzucając je do WOK-a wypełnionego na dnie olejem. W skład wchodzi : rozgnieciony ząbek czosnku, kilka krążków cebuli, kukurydza, groszek, czerwona fasola, szparagi, brokuły i kiełbaska pokrojona w kostkę. Całość mieszamy około 10-15 minut, a następnie dodajemy sosu chińskiego i mieszamy kolejne 5 minut. Sos chiński smakuje co prawda podobnie jak słodko-kwaśny, ale skład jest jednak trochę inny 🙂

Sałatkę nakładamy w środek ugotowanego wcześniej makaronu, lub ryżu.

Smacznego.


Co słychać w kuchni ?

Opublikowany: Listopad 26th, 2008 | Autor: | Kategoria: Kulinaria |
Tagi: , , , , , , , , ,
Brak komentarzy Brak komentarzy »

Dobra żonka nie powinna się migać od kuchni, powiem więcej, powinna kuchnię lubić ! Pomimo tego iż lubię coś czasem w kuchni wyprodukować, to jednym z kluczowych czynników decydujących o trafności w wyborze żony, jest nic innego jak umiejętność gotowania i chęć rozwoju w tymże kierunku. W pełni wartościowa kobieta, jest jak to zwykłem mawiać „kobietą robotną, która garnków i pieluch się nie boi”.

W akcji

W akcji

Spaghetti o obniżonej kaloryczności

Spaghetti o obniżonej kaloryczności

Sałatka numer 2

Sałatka numer 2, na bazie samych zdrowych rzeczy

Sałatka numer 2

Sałatka numer 2 o zwiększonej dawce marchwi

Trzeci miesiąc małżeństwa już zaczął zbierać owoce pracy mojej kochanej żony 🙂 moja miłość rośnie wraz z brzuszkiem 😀 a powyżej łakocie od Zuzi.


Napój Druha

Opublikowany: Listopad 23rd, 2008 | Autor: | Kategoria: Kulinaria |
Tagi: , , , , ,
Brak komentarzy Brak komentarzy »
Napój Druha

Napój Druha

Napój Druha

Napój Druha

Wysokoprocentowy Drink w składzie :

1 plasterek cytryny
3 kostki lodu
50 ml wódki
1 Łyżka stołowa zagęszczonego soku malinowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
ok. 200 ml Coke Zero

Drink podawać w grubym szkle.
Drink powstał na potrzeby produkcji własnej. Dozwolony od lat 18-stu.

Smacznego 🙂


-->