Dziś na kolację proponujemy Sushi – Nigiri, czyli potrawę prosto z Japonii (za zdjęciu nasz efekt końcowy).
Do przygotowania będą nam potrzebne :
– ryż do sushi
– ocet ryżowy
– filet z łososia
– wasabi
– sos sojowy
W naszych domowych warunkach wykorzystaliśmy wędzonego na zimno łososia i zwykły ryż. Oryginalnie ryż powinien być zwilżany octem ryżowym, ale z braku oryginalnych składników musimy zadowolić się zamiennikami 🙂
Przygotowanie:
Gotujemy ryż i kroimy fileta w cienkie plastry. Pod ręką powinniśmy mieć wasabi (o smaku chrzanu i zielonego koloru), ryż i fileta z łososia. Bierzemy garść ryżu do prawej dłoni i delikatnie formujemy kulkę. Na lewej dłoni kładziemy plaster łososia. Palcem prawej dłoni nabieramy wasabi i rozsmarowujemy na plastrze łososia.
Nakładamy na łososia porcję ryżu tak, aby powstało lekkie wgłębienie (dołek w dłoni). Palcem wskazującym spłaszczamy ryż i formujemy w dłoni sushi delikatnie ściskając porcję. Czynność nakładania i formowania ryżu powtarzamy 2-3 razy.
Jak jeść sushi ?
Sushi jemy pałeczkami, lub rękoma. Bierzemy porcję sushi, maczamy wierzchnią stroną (z plastrem łososia) w sosie sojowym i w całości wkładamy do ust.
Smacznego 😀